IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:40 | 10 февруари 2019
Обновен: 21:55 | 24 април 2024

Даниела Дариткова: Не всички общински болници ще получат допълнително финансиране

Вероятно през март ще стане ясно към кой модел на здравна реформа ще се върви

По материала работи: Пламен Янков
Даниела Дариткова: Не всички общински болници ще получат допълнително финансиране

„Отпуснатите допълнително средства за общинските и областните болници е навременна мярка. Тези средства няма да се дадат общо, а ще се дадат за дейност“. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в Народното събрание. Тя уточни обаче, че парите няма да са за всички. 
 

„Тези пари по методика се дават съгласно Закона за лечебните заведения само за болниците, които са в географски трудно достъпни и отдалечени региони. Списъкът се определя чрез Сдружението на общините“, обясни тя.
 


Според нея болниците имат и други искания, а диалогът с тях ще продължи. Дариткова е категорична, че разговорите няма да приключат само с даването на едни пари. 


„Именно сега трябваше да се реагира, защото анализите се правеха през годината. Сега и с доброто състояние на бюджета може да се позволи едно допълнително даване на средства към тези болници. Смятам, че това е изключително позитивно. Избори има всяка година, а пари се дават тогава, когато бюджетът го позволява и когато наистина се постигне разумният компромис чрез диалог с всички заинтересовани“, обясни още депутатът от ГЕРБ.


Даниела Дариткова бе категорична, че не може да се говори за неправомерна държавна помощ към търговски дружества.


По думите й по тази методика се финансират и центровете за психично здраве. Тя увери, че поетият ангажимент от Министерството на здравеопазването за увеличаване на издръжката на болен с психично заболяване също ще бъде спазен и ще има увеличение на средствата.


За единната европейска система за верификация на лекарствата, която вчера влезе в сила, Дариткова смята, че няма място за притеснение.


Дариткова очаква, че през март ще се вземе решение за модела за здравна реформа. Към момента ГЕРБ нямат политическо решение по отношение на Концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов. Според нея документът би следвало да се подложи на широко обществено обсъждане, да се чуят всички мнения и чак тогава да се вземе решение в контекста на програмата, която изпълнява правителството.


Investor.bg
 

Четете още: Онеправдани от ТЕЛК: Хора с тежки заболявания се оказват трудоспособни

Коментари

Новини Варна