Ще бъдат ли гарантирани правата на българите във Великобритания и при твърд Brexit?
Ново емиграционно законодателство на Обединеното кралство се очаква да влезе в сила от началото на 2021 г.
Публикувана: 11 Feb 2019 | 10:42

Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Brexit. Това коментира пред БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон.


Той отново припомни, че сънародниците ни, които към 29 март тази година живеят на територията на кралството, трябва да кандидатстват за статут на уседналост чрез специално разработено приложение. 


„От 21 януари процедурата, която е електронна и без такси, е активна за българите с биометричен паспорт. Българите, които нямат биометричен паспорт или са само с лични карти, ще могат да кандидатстват след отваряне на схемата за всички граждани на ЕС до 30 март тази година“, допълни Асенов. 


Той добави още, че при липса на сделка британското правителство е публикувало своята "Бяла книга" по отношение на бъдещата емиграционна система на страната.


Това ново емиграционно законодателство се очаква да влезе в сила от началото на 2021 година и за момента имаме индикации, че до края на 2020 година гражданите ще продължат да имат възможност да пътуват със своите лични карти или задгранични паспорти. След 2021 г. очакванията са, че за краткосрочните пътувания, тези, които са свързани с цел туризъм, няма да е необходимо да се вадят туристически визи, обясни още Асенов.


Investor.bg
 

Тереза Мей ще обещае още един дебат, за да печели време


 

Коментари ( 0 )