IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
18:17 | 16 февруари 2019
Обновен: 15:45 | 26 март 2024

Контрапротест срещу Луковмарш, факелно шествие обаче ще има

Стотици скандираха: "Без нацисти по улиците ни!

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Контрапротест срещу Луковмарш събра стотици в центъра на София.

Акцията под наслов „Без нацисти по улиците ни!”беше организирана в социалните мрежи, а сборното място беше пред Централните минерални бани.

 

Организаторите на шествието "Без нацисти по улиците ни!" се солидаризират с всички жертви на ултранационалистическа престъпност – бежанци и мигранти, роми, евреи и други, и подчертават, че събитието им не е обвързано с политически партии.

По-късно днес обаче за 16-ти пореден път ще се проведе поход в памет на генерал Христо Луков - спорна личност в българската  история.

 

Той е смятан за герой и патриот от едни, за антисемит и човек, силно повлиян от нацизма от други.

 

През 1932-ра година генерал Луков е избран за лидер на Съюза на Българските национални легиони – младежка патриотична организация, която подкрепя политиката на Германия и е обявена за фашистка от комунистическата партия.

 

Организатор на шествието днес е Български национален съюз - Еделвайс.

 

За поредна година кметът на София Йорданка Фандъкова забрани планираното факелно шествие в памет на Луков. През седмицата тя каза, че е съгласувала само поставянето на цветя пред  паметната плоча на генерала.  Организаторите и тази година обжалват забраната.

 

СДВР  ще предприеме всички мерки, за да не се стигне до напрежение или сблъсъци по улиците на София.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна