IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:10 | 17 февруари 2019
Обновен: 23:39 | 23 април 2024

"Луковмарш" се проведе въпреки забраната

Преди шествието се състоя контрапротест срещу провеждането на Луковмарш

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Дарик

Въпреки забраната на Столичната община националистите почетоха за пореден път годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.
 

Десетки момчета в черно се събраха, за да тръгнат на факелно шествие, което завършва с полагане на венци на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1.
 

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.
 

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.
 

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.
 

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.
 

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда.
 

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.
 

Преди шествието на националистите в центъра на столицата се състоя контрапротест срещу провеждането на Луковмарш.
 

Според протестиращите демонстрацията, свързана с почитането на годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, е неонацистка проява, която насърчава и оправдава расовата омраза.
 

Dnes.bg
 

Четете още: Контрапротест срещу Луковмарш, факелно шествие обаче ще има

 

Коментари

Новини Варна