IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:27 | 20 февруари 2019
Обновен: 12:46 | 16 април 2024

МС дава самостоятелност на кметствата в общинския бюджет

Борисов: Всеки тегли чергата към себе си, дебатът - в НС!

По материала работи: Слав Велев
МС дава самостоятелност на кметствата в общинския бюджет

По-голяма финансова самостоятелност на кметствата предвиждат законови промени, одобрени от правителството. С тях ще се засили личната отговорност на всеки кмет на кметство за изразходването на одобрените годишни разходи по бюджета на общината.

 

На заседанието на кабинета обаче финансовият министър Владислав Горанов отбелязва, че няма единно мнение между Националното сдружение на общините и Националното сдружение на кметовете на кметства по темата.

 

Премиерът Бойко Борисов напомня, че двете страни са били изслушани.

 

"Те не могат да се разберат помежду си, всеки си тегли чергата към себе си. Затова считаме, че е най-добре в парламента да се проведе и дебатът. Ние днес даваме основата, как виждаме нещата", посочва той.

 

Горанов също коментира, че не е роля на изпълнителната власт да бъде арбитър между двете сдружения. Дебатът пък остава за парламента, "тъй като тази тема продължава да бъде обект на политически спекулации между отделни представители на политическите сили".

 

Промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация предвиждат задължение на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да одобрява разходи по определени показатели на кметствата в рамките на общия бюджет на общината.

 

Изрично се регламентира задължението за кмета на общината да осигурява своевременно през годината одобрените разходи по бюджетите на кметствата.

 

Създава се възможност кметовете чрез свои представители да участват в цялостния процес по подготовката на офертите, строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на кметството.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна