IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:30 | 20 февруари 2019
Обновен: 12:45 | 16 април 2024

Ще ограничат достъпа на туристи до Седемте езера

В района има маркирани три пътеки, но се използват 20 и почвата ерозира

По материала работи: Слав Велев
Ще ограничат достъпа на туристи до Седемте езера

снимка Ели Маринова

Да бъде ограничен достъпът на туристи до Седемте рилски езера. Това предвижда проект на Национален парк "Рила", който ще бъде реализиран в следващите четири години, съобщи БНТ.Проектът е на стойност близо 12 млн. лв., а целта е да бъде опазена природата.

 

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около 20 маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия."Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, съдържанието ѝ е високо на минерали, ще я наслагваме там, където са ерозирали пътеките, и тези, които ще затворим за движение", обясни Кирил Андонов, директор на Национален парк "Рила".От парк "Рила" предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

 

Тя ще показва локацията там, откъдето произлиза изстрелът. Това ще позволи директно насочване на парковата охрана и реагиране точно на място.За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.Увеличава се броят на съхнещите гори в планината, засегнати са стогодишни дървесни видове, заради което ще бъдат взети мерки срещу вредителите.

dnes.bg

Четете още: Северна България се благоустроява с над 210 млн. лева през 2019 г.

Коментари

Новини Варна