IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:32 | 22 февруари 2019
Обновен: 12:48 | 16 април 2024

Правят регистър за всички, които строят над 100 кв. метра

Очакват се нови 3000 фирми в него, което да изсветли сектора

По материала работи: Слав Велев
Правят регистър за всички, които строят над 100 кв. метра

Строителите, които искат да строят жилищни и вилни сгради над 100 кв. м, ще трябва да бъдат вписани в Централния професионален регистър, който се поддържа от Камарата на строителите в България. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети на второ четене от парламентарната комисия по регионално развитие.

 

Сега минималният праг е 1000 квадратни метра, но камарата от доста време настоява за намаляването му с мотива, че това ще изсветли сектора.

 

Първоначалните текстове за промени бяха прагът да се свали до 300 кв. м, но “Обединени патриоти” предложиха да бъде до 100 кв. м. По предложение на депутата от ГЕРБ Младен Шишков беше прието освен строителство сред дейностите да бъде вписан и реконструкция за ниски сгради, което на практика ще разшири още повече обхвата на фирмите, за които ще се изисква професионална регистрация, пише Dnes.bg.

 

Камарата на строителите в България настояваше по принцип всички фирми в бранша да бъдат вписани в регистъра, за да могат да работят. Освен изсветляване на сектора това ще е и превенция за некачествено строителство, изтъкнаха от камарата. Според техните изчисления промените ще накарат около 3000 фирми да се регистрират.

 

В промените на ЗУТ има и текстове, които засягат правилата за преместваемите обекти, но депутатите решиха да ги оставят за идната седмица. Мотивът е, че трябва на заседанието да присъстват едновременно експерти от регионалното министерство и от Министерството на туризма, съобщава "24 часа".

 

Коментари

Новини Варна