IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
България
11:01 | 23 февруари 2019
Обновен: 10:49 | 14 април 2024

България представи пред ООН добри практики за приобщаването на младежи в риск

По материала работи: Слав Велев
България представи пред ООН добри практики за приобщаването на младежи в риск

Бихме искали да подчертаем съществената роля на развиването на компетенции и умения, които позволяват на младите хора да намерят смислена работа, да участват активно като граждани в демократичните общества и да подкрепят тяхното личностно развитие. Това заявиха пред държавите-членки на ООН Дилиян Манолов и Явор Гочев, българските младежки делегати към ООН, участвали в 57-ата сесия на Комисията по социално развитие в периода 10-21 февруари, съобщи Дружеството за ООН в България.

 

По време на визитата си в централата на ООН в Ню Йорк, българските младежки делегати, заедно със своите чешки колеги, организираха съпътстващо събитие, посветено на приобщаващото образование за хора с увреждания. То беше подкрепено и съорганизирано от постоянните представителства към ООН на България и Чехия, като панелисти в събитието бяха посланиците на двете страни Георги Панайотов и Мари Шатардова, както и експерти от УНИЦЕФ и отдела на ООН за приобщаващо социално развитие.

 

Дилиян Манолов подчерта, че промените в законодателството в България подобряват достъпа до образование поради факта, че са асертивни - ненарушаващи човешките права. "В момента хората с увреждания получават по-голяма подкрепа и възможност да се впуснат в подобни начинания благодарение на промените, които бяха направени", отбеляза той. Целта на събитието бе да се споделят добри практики от двете страни, като след това бе представена и международната картина, свързана с приобщаващото образование за хора с увреждания.

 

В изказването си от името на българската младеж пред Комисията за социално развитие Явор Гочев подчерта нуждата страните-членки да удвоят своите усилия по отношение на предоставянето на равен достъп до качествено и приобщаващо образование, особено когато става дума за хората в риск. Дилиян Манолов призова страните-членки на ООН да припознаят приобщаващото образование като основен фактор в развитието на равни възможности за младите хора, социално включване и да допринесат за неговото постоянно развитие, което ще позволи то до отговори на нуждите на постоянно променящия се свят.

 

Участието на младежките делегати на сесията на Комисията за социално развитие се осъществява с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България.

 

 

По-малко от 40 държави имат програми "Младежки делегат към ООН", като българската програма е една от най-успешните в световен мащаб. Това се дължи на ползотворното сътрудничество между Министерството на външните работи на Република България и Дружеството за ООН в България, се казва в съобщението на дружеството.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна