IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:49 | 23 февруари 2019
Обновен: 12:50 | 16 април 2024

Нямало разнобой в адвокатските среди

През последните дни юристите протестират срещу бездействието на Висшия адвокатски съвет при приемането на спорни текстове

По материала работи: Слав Велев
Нямало разнобой в адвокатските среди

Няма разнобой в адвокатските среди.

 

Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Висшия адвокатски съвет Атанас Стоянов на провеждащото се днес в Ректората на Софийския университет Общо събрание на адвокатите, предаде БНР.

 

През последните дни юристите протестират срещу бездействието на Висшия адвокатски съвет при приемането на спорни текстове.

 

Стоянов съобщи, че работната група, която ще търси компромис по Закона за мерките срещу изпирането на пари, ще започне работа във вторник.

 

Създаването на работната група е договорено на среща на Съвета с председателя на НС и ръководството на ДАНС. Повод е недоволството на адвокати, според които задължението да докладват на контраразузнаването за свои клиенти би нарушило адвокатската тайна.

 

 

Атанас Стоянов не вярва, че ще се стигне до национална адвокатска стачка.

 

"Считаме, че следва да има прецизиране на това какво прави адвокатът. Адвокатът никога не следва да става доносник на различни служби, защото интересът на клиента е свещен за него и адвокатската тайна трябва да съществува", обяви той.

 

Но адвокат Велислав Величков от лагера на протестиращите предупреди, че не е изключена стачка.Той упрекна Висшия адвокатски съвет в бездействие при приемането на текстовете.

 

Според него в момента "се прави опит да се загаси пожарът, който беше запален". По думите му законът е в сила и не е нормално ВАС да се споразумява с ДАНС да не се прилага законът. Той се закани, че ще организират стачка, ако не видят действителна промяна, която да защитава адвокатите, а "не просто мълчалив консенсус да не се прилага законът или отлагане на сроковете".

 

 

В рамките на дискусията по отчетите адвокатите коментират и последните законодателни промени, срещу които гилдията възрази.

 

В приветствието си към колегите председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов остро критикува работата на народните представители.

 

Той отбеляза, че изпитва срам и гняв от случилото се през последните дни със Закона за защита на личните данни, Закона за прането на пари и Изборния кодекс.

 

"И си задавам въпроса след толкова години професионални усилия от всички нас: Къде е правовата държава? Къде е конституционно регламентираната парламентарна република?", попита той.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна