IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
19:31 | 13 март 2019
Обновен: 23:01 | 1 март 2024

След агресията в ловешко училище – разследват в детайли какво точно се е случило

Провинилият се възпитател е бил задържан в полицията за 24 часа, но днес е освободен

По материала работи: Слав Велев
След агресията в ловешко училище – разследват в детайли какво точно се е случило

В ловешко училище с награда за толерантност към различните деца учител прояви агресия към деца. Срещу Георги Димитров, възпитател в училище „Св. Св. Кирил и Методий“, е образувано досъдебно производство за нананасяне на лека телесна повреда на малолетно лице по хулигански подбуди. Преди дни в опит да разтърве две сбили се момичета от 7 клас, той нанесъл удари на едното от тях. Случило се е на 8 март, но директорът на училището Валя Тодорова не е съобщила за инцидента. За него се разбра дни по-късно от клип, заснет от техен съученик и разпространен в социалните мрежи. Провинилият се възпитател е бил задържан в полицията за 24 часа, но днес е освободен, а в училището тече проверка.

 

Пострадалото момиче е със специални образователни потребности, на моменти е хиперактивно и агресивно, обясни началникът на Регионалното управление на образованието в Ловеч Еленко Начев. По думите му, то е в добро общо състояние, без видими следи от упражненото насилие. Начев твърди, че не е било заведено на лекар, въпреки че според майка му имало главоболие. При такъв инцидент директорът е длъжен да информира региналното управление на образованието, но не го е направил, каза още Начев.

 

„Аз не съм информиран за това. Разбрах вчера. При нас не е постъпвала никаква информация. Вчера разбраха и от полицията. Най-вероятно за това нямаше да се разбере, ако не беше видеото в социалните мрежи, въпреки че това е станало миналата седмица в петък, имало е учител, вижда се на вратата“, каза Начев.

 

Децата били разтървани в рамките на 5 минути, обясни директорката на училището Валя Тодорова в отговор на въпроса защо не е подала сигнал и не знаела, дали момичето е бито:

 

„Как да ви кажа, че е бита, при условие че аз не съм присъствала. Докато ме известят, те вече бяха разделили децата. Нищо повече не мога да ви кажа. Клипът трябва да се гледа много внимателно, на широк екран, за да стане ясно“.

 

 

Недопустимо е по този начин да се удря дете, категоричен е Начев. Той добави, че е готов да наложи на директорката и най-тежката санкция, но само ако се докаже, че е виновна.

 

Проверката в училище „Св. Св. Кирил и Методий“ трябва да приключи до края на седмицата. Валя Тодорова каза още, че ще предприеме "дисциплинарни действия“ срещу провинилия се възпитател, но не уточни какви, докато не се запознае с документите от прокуратурата.

 

Междувременно от там съобщиха, че срещу Георги Димитров е образувано досъдебно производство за нананасяне на лека телесна повреда на малолетно лице по хулигански подбуди.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна