IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
20:23 | 15 март 2019
Обновен: 13:13 | 16 април 2024

Дамите в земеделието вземат с 12% по-малко

Средната заплата в отрасъла е 829 лв., кога ще се повиши?

По материала работи: Слав Велев
Дамите в земеделието вземат с 12% по-малко

Жените в земеделието са получавали средна заплата 829 лв. през 2018 г., а мъжете - 938 лв.

 

Все още не е минимизирана разликата в заплащането между мъже и жени, каза Светла Василева, председател на Федерацията на синдикатите в земеделието към КНСБ преди днешната конференция на тема "Жените, работата и /не/равенствата".

 

"Ще поставим въпроса – дали действително достигнахме равните права на жените – общественички, синдикалистки, жените, работещи в земеделието. Искаме да има чуваемост най-вече в обществото и в хората, които изпълняват държавната политика. Не е кой знае колко голяма разликата в сравнение с разликата в заплащането на европейско ниво. Разликата в България, дори в най-ниско доходните групи, в които попада и отрасъл "Земеделие", е около 12%, даже по-малко", коментира тя пред БНР.

 

По думите й в заплащането няма разлика и при хората, които обслужват отрасъла – структурите, които предлагат услуги, които упражняват контрол, които предлагат научен продукт, които осъществяват защитата от градушки – те са със средна заплата 856 лв.

 

"Могат да се повишат доходите на тези групи, което постигаме в последните години, макар с около 10%, но ако не се говори, едва ли може да се постигне", коментира Василева.

 

Тя посочи, че 40% от заетите в земеделието са жени, а 28% са жените на управленски постове.

 

По думите ѝ е обезпокоително нивото на образованието на високите позиции в земеделието - не повече от 5% са образованите хора.

 

http://dnes.bgDnes.bg

 

Коментари

Новини Варна