IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
20:10 | 17 март 2019
Обновен: 13:15 | 16 април 2024

Цените на житото с 30% нагоре спрямо година по-рано

При царевицата и слънчогледа също е налице поскъпване на годишна база

По материала работи: Юлиян Атанасов
Цените на житото с 30% нагоре спрямо година по-рано

Високи ценови нива на пшеницата отчита агростатистиката за предходната седмица. Спрямо година по-рано житото за хляб продължава да се търгува с 30% по-скъпо, а фуражното – с 29,2% повече, става ясно от седмичния ценови анализ на аграрното министерство. При царевицата и слънчогледа също е налице поскъпване на годишна база, но много по-слабо изразено –съответно с 1,8% и 3,4%.Известно активизиране на износа на пшеница през пристанище Варна отчитат от аграрното министерство за периода 4 –10 март. Натоварени са 25,5 хил. тона, в резултат, на което изоставането на годишна база намалява до 18%. При експорта на ечемик и рапица през порта също е налице понижение спрямо година по-рано –съответно със 73,1% и 21,7%, като през изминалата седмица не са преминавали товари с двете култури.

 

Агростатистиката сочи още, че до момента не е регистриран износ на пшеница, ечемик и рапица през пристанище Бургас, опериращо на терминал Бургас –Изток 1.Подобна е ситуацията и при износа на царевицата и слънчогледа през Пристанище Варна, където няма реализация. Общо за периода от началото на септември 2018 г. до момента, изнесеното количество царевица през порта нараства с 15,8% на годишна база, докато при слънчогледа е налице спад от47,7%. До 10 март 2019 г. не е отчетен износ на царевица и слънчоглед реколта 2018 от пристанище Бургас.

 

В рамките на последната седмица се наблюдава леко поскъпване на фуражната пшеница и слънчогледа, съответно с 0,6% и 0,4%, като в същото време царевицата поевтинява с 0,4%. Няма промяна в изкупната цена на хлебната пшеница.

agrozona.bg

Четете още: Най-скъпи яйца ядат в Бургас, Русе, Сливен и Ямбол

 

Коментари

Новини Варна