IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
България
14:47 | 19 март 2019
Обновен: 13:18 | 16 април 2024

Шефът на НОИ в Силистра излиза на свобода под домашен арест

На 8 март при специализирана операция на МВР бяха арестувани 10 души

По материала работи: Слав Велев
Шефът на НОИ в Силистра излиза на свобода под домашен арест

Шефът на Националния осигурителен институт (НОИ) в Силистра Милен Пенчев излиза на свобода под домашен арест, реши спецсъдът.

 

Стоянка Симеонова, която беше задържана при същата акция, ще бъде на свобода срещу парична гаранция от 7000 лева, а Тодор Тодоров - остава в ареста. Решението на съда е окончателно. Според прокуратурата с помощта на служители на НОИ Силистра са били източвани пенсионни фондове. Желаещите максимална пенсия получавали за целта фалшиви документи.

 

На 8 март при специализирана операция на МВР бяха арестувани 10 души, сред които и шефът на Националния осигурителен институт (НОИ) в Силистра. Те бяха задържани за издаването на фалшиви ТЕЛК-ове и документи за пенсия. В хода на операцията арести бяха извършени както на държавни служители, така и на посредници. Шестима души бяха привлечени към наказателна отговорност по случая.

 

Под надзора на Специализираната прокуратура бяха направени претърсвания и изземвания от 14 адреса, леки автомобили и обиски на лица. Иззети бяха документи, сред които ТЕЛК-ови решения, банкови карти и извлечения от банкови документи.

 

До момента са установени 20 души, на които са отпуснати по този начин пенсии. Предстои да се анализира документация и да се уточнят подробности.

 

 

Обикновено се е установявал стаж като миньори, т.е. пенсии от 600 лева нагоре. Става дума за хора, които към момента не са имали право на пенсия или са искали да се пенсионират по-рано. Услугата се заплащала от самата стойност на отпуснатите пенсии. Членовете на групата разполагали с дебитните карти на лицата и с пълномощни. Те са посещавали пощенските клонове, от които са теглили пенсиите.

 

Хората, които са се възползвали от тези пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници.

 

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна