IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:34 | 20 март 2019
Обновен: 13:18 | 16 април 2024

„Росатом“: Ще строим АЕЦ „Белене“ само срещу гарантирана печалба

Българският енергиен министър заяви по-рано, че България има намерение до края на февруари да започне процедура по избор на стратегически инвеститор за строителството

По материала работи: Слав Велев
„Росатом“: Ще строим АЕЦ „Белене“ само срещу гарантирана печалба

Руската „Росатом“ е готова да обмисли възможността за участие в изграждането на проекта АЕЦ "Белене" в рамките на международното сътрудничество, като условието е България да гарантира, че централата ще бъде печеливша, заяви директорът на руската енергийна компания Алексей Лихачев, цитиран от ТАСС.

 

Той отбеляза, че успешното завършване на проекта без участието на „Росатом“ е „невъзможно“.

 

Според Лихачев „Белене“ има потенциал за доставки и продажба на електроенергия както в рамките на България, така и на международно ниво.

 

В началото на март, по време на своята визита, руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че „Росатом“ е готова да започне строителството на „Белене“ още през 2020-2021 г.

 

По-рано българският енергиен министър Теменужка Петкова сподели, че България има намерение до края на февруари да започне процедура по избор на стратегически инвеститор за строителството на АЕЦ „Белене“.

 

Страната ни се надява да построи централата за сумата от 9 млрд. евро в рамките на 8 години.

 

Пред потенциалните инвеститори вече са били поставени няколко условия, сред които да се използва в максимален обем вече доставеното у нас оборудване и да се продължи работа по вече одобрения проект.

 

Така максималният бюджет нараства до 10 млрд. долара, а срокът за изпълнение - до 10 години.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна