IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
09:10 | 20 март 2019
Обновен: 02:52 | 17 март 2024

Спец прокуратурата подхвана и кмета на Червен бряг

Установено е, че Вълов е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата "Топъл обяд"

По материала работи: Слав Велев
Снимка: община Червен бряг

Специализираната прокуратура започна разследване срещу кмета на Червен бряг. Образувано е досъдебно производство срещу Данаил Вълов, съобщиха от прокуратурата.

 

Оперативно-издирвателните действия са възложени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване на "Господари на ефира", излъчено на 7 май 2018 г.

 

Установено е, че Вълов е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата "Топъл обяд". Тази програма е финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. Стойността й е 229 106, 22 лв. с ДДС.

 

През април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка за две позиции - "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Червен бряг" и "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Койнаре".

 

Документи подали три фирми, отговарящи на условията на обществената поръчка. На базата на критерий "най-ниска цена" е отговаряла фирмата "М.-П." ЕАД, София. Но вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълов е прекратил обществената поръчка на 16 май 2017 г.

 

Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.

 

Данаил Вълов спечели изборите за кмет на Червен бряг като независим кандидат, той е начело на общината за втори мандат.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна