IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:55 | 21 март 2019
Обновен: 13:20 | 16 април 2024

5 мечки все още спят зимен сън в Белица

Рекордът в парка за спяща мечка е 6 месеца, обясниха от екипа

По материала работи: Слав Велев
5 мечки все още спят зимен сън в Белица

Въпреки че пролетта вече е тук 5 мечки все още не са се събудили от зимния сън в Парка за танцуващи мечки в Белица.

 

По думите на Васил Мадолев, ръководител на екип в Парка, най-големите и най-спокойни мечки все още спят. Това са лидерите във всеки един от секторите в парка, през есента на тях не им се е налагало особено много да се борят за храната си, обясни той пред "Фокус".

 

Според него най-вероятно до края на месеца и ще се събудят, тъй като и времето вече е станало доста топло, но трябва да се има предвид, че почти всяка година има и мечки, които надхвърлят зимен сън от порядъка на 4 - 5 месеца, а рекордът в парка е 6 месеца.

 

Васил Мадолев добави, че голям успех е, че малкото мече Рико е успяло да заспи зимен сън за около месец, въпреки че е едва на 3-годишна възраст.

 

"Това не беше истински 100% зимен сън, но в най-студените дни през януари мечето си намери място между много гъсти дървета, където нямаше никакъв сняг, събра си сухи листа и там прекара близо 1 месец. Той не спеше, наблюдаваше какво се случва около него, но не беше изобщо активен и дори отказваше да яде. Той изкара една летаргия, без да яде и без да пие вода“, каза още той.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна