IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
15:24 | 25 март 2019
Обновен: 14:52 | 23 април 2024

Простреляха розов пеликан на магистрала "Хемус"

Птицата е изпратена за лечение

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Pixabay

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен изпрати за лечение простреляна птица от защитения вид розов пеликан, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.


Птицата е била намерена от граждани в близост до автомагистрала "Хемус" край Каспичан и транспортирана до ветеринарна клиника в Нови Пазар, от където е получен сигнал в екоинспекцията.


При прегледа на пеликана от ветеринарните лекари, не са забелязани видими външни наранявания, но едното му крило било увиснало и не можел да лети. На същия ден птицата е транспортирана за лечение в Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" в Стара Загора, където е установено, че по нея е стреляно с пушка, след като в крилото й са намерени две сачми.


От 1962 година розовият пеликан е защитен вид, включен в Червената книга (1985 г.). Среща се в езерата край Бургас и резервата "Сребърна", където има малка колония. Пеликаните пристигат на река Дунав в края на март или началото на април и си тръгват от септември до края на ноември. Обитават сладководни езера и блата с обширни тръстикови масиви, язовири и микроязовири, рибарници и рибовъдни стопанства.


Dnes.bg


Четете още: Крадец задигна 300 лв. от частен дом във Варна

Коментари

Новини Варна