IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:40 | 25 март 2019
Обновен: 01:28 | 9 март 2024

Протестиращите мед. работници искат оставката на председателя на БАПЗГ

Те настояват за промяна в закона за съсловните организации – всяка структура да има своя организация

По материала работи: Пламен Янков
Кадър: Bulgaria ON AIR

Раздор в редиците на медицинските сестри. Миналата седмица те излязоха на безсрочен протест пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане заплатите им да бъдат увеличени, за да не се налага да работят в 2 или повече болници. 


Съсловието на медицинските сестри иска оставката на председателя на професионалната им организация Милка Василева. 


"Над нас стои асоциацията на медицинските сестри, с председател Милка Василева. От 10 години тази асоциация прави договорки с властта, но те не касаят нас. Би трябвало тази асоциация да обучава и да защитава работата ни. Тази асоциация е оказвала натиск върху работодателите ни. Вероятно това продължава. Асоциацията заплашва, че ако протестираме може да си изгубим работата", коментира Веселина Ганчева, представител на медицинските сестри. 


Според Александър Александров, представител на фелдшерите, трябва да се знае, че протестът им е чисто професионален, а не е политически. 


"Всяка регулирана от държавата професия трябва да бъде представена със съсловна организация. Ние искаме промяна в този закон. Правителството е поело грижата да имаме качествено здравеопазване. Уморени и отегчени хора не могат да произведат качествено здравеопазване. Всяка структура трябва да има своя съсловна организация. Трябва да има равнопоставеност", категоричен бе той пред камерата на Bulgaria ON AIR


Според Ценка Пантева, представител на физиотерапевтите, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) е казионна и обслужва частни интереси.
 

Четете още: От МВР уверяват: Няма да се строят бежански лагери

Коментари

Новини Варна