IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
14:30 | 17 април 2019
Обновен: 13:44 | 16 април 2024

Без дискусия за Гоце Делчев, но не можем да го разделим със Северна Македония...

До момента е единствено е постигнато съгласие относно съвместното честване на Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски

По материала работи: Слав Велев
Без дискусия за Гоце Делчев, но не можем да го разделим със Северна Македония...

Тази среща беше по-скоро разочароваща, а дискусия около това какъв е Гоце Делчев нямаше. Това каза пред bTV проф. Ангел Димитров - съпредседател на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси.

 

Комисията е създадена съгласно член осми от Договора за добросъседски отношения и сътрудничество между България и Република Северна Македония, а целта й е да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни.

 

Това беше пета поредна среща на историците. До момента е единствено е постигнато съгласие относно съвместното честване на Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски.

 

"Те не разговаряха с нас за личността на Гоце Делчев. Разговорът беше изместен в един друг контекст от живота му. С един социологически и почти политически дискурс, в който трябва да се обясни колко е важен за македонския народ и как се е превърнал в символ", обясни проф. Димитров.

 

Според него атмосферата за истинска работа на срещата не е имало, защото се е проявило нежелание да се допусне тема за разискване.

 

"Нашите възражения бяха в няколко посоки. Неточната употреба на историческата география - тоест карти, които не отговарят на времето, което илюстрират. Имаше неточни определения и на някои от племената, които са обявени за македонски, а те не са такива" - разказа историкът.

 

По думите му българската делегация има забележки и по начинът, по който е третирано посещението на апостол Павел, който създава две християнски общини. Според македонските учебници става въпрос за македонски народ, за създаване на македонска църква и че македонците станали християни и когато дошли славяните, те приели веднага името македонци и затова били превъзхождали съседните народи.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна