IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:31 | 18 април 2019
Обновен: 13:46 | 16 април 2024

КПКОНПИ отива в "къщата за гости" на Александър Манолев

Проверката е за злоупотреби със евросредства

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Върховната Касационна прокуратура е възложила на КПКОНПИ да извърши проверка на подалия вече оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев, във връзка с изнесени в медиите твърдения за извършени злоупотреби, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз.

 

Манолев стана част от поредицата скандали с имоти на високопоставени политически лица.

 

Според медийни публикации бившият зам.-министър е собственик на парцел, върху който е построена "къща за гости", която обаче се ползва само от семейството на Манолев. Обектът е финансиран с 380 000 лв. по европейски проект.

 

Прокуратурата е изискала копия от проекта от Държавен фонд земеделие. Той е финансиран по програмата за развитие на селските райони - "Изграждане на жилищна сграда за гости в м."Чинар круши" в гр. Сандански".

 

Установено е, че договорът за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по проекта е сключен през 2014г. с фирмата "Агротрейд - Ана Димитрова", a Александър Манолев не е пряк бенефициент.

 

До момента проверката е показала, че Манолев е дал право на строеж на "Агротрейд - Ана Димитрова" за къща за гости, басейн и ограда в собствения си имот.

 

Министърът е предоставил на фирмата и собствената си земеделска земя - лозе с площ от 9,7 декара.

 

През 2015г. пък Манолев е предоставил на "Агротрейд - Ана Димитрова" заем от 700 000 лв.

 

Александър Манолев е представлявал ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ като упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат – Благоевград, съгласно контролен лист от 27.11.2015г.

 

От Прокуратурата припомнят, че спрямо закона, получателят на безвъздмезната финансова помощ, е длъжен да ползва придобитите чрез тези суми обекти по предназначение минумум 5 години след сключването на договора. Ако това условие не е изпълнено ползвателят на помощта трябва да върне вече изплатените суми заедно със законната лихва.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна