IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
19:53 | 21 април 2019
Обновен: 06:43 | 26 март 2024

Слабо търсене на агнета в седмицата преди Великден

Така всяка година трудът на родния производител е ощетен

По материала работи: Юлиян Атанасов
Слабо търсене на агнета в седмицата преди Великден

“Няма търсене на агнета”, оплаква се Мирослав Хусков от ивайловградското село Плевун. Точно преди Великден и Гергьовден той не може да продаде изгледаните 200 агнета в планинския регион на Източните Родопи.

 

„Преди години изкупуваха почти на 7 лева килограма, но от година на година цената пада. Сега цената е 5 лева, което е на себестойност”, каза животновъдът пред БГНЕС. Според него накрая ще бъде принуден да дава животните като подарък срещу 4 лева килото. „Все викаме, хайде следващата година ще е по-добре, и така вече 15 години”, жалва се Хусков. „Вместо да се оправи нещо, нищо не се променя”, смята животновъдът. Според него са виновни прекупвачите, които купуват животните от производителите на ниски цена, а после ги препродават на търговците значително по-скъпо. В големите вериги пък масово се продава по-евтино агнешко, внос от чужбина. Така всяка година трудът на родния производител е ощетен. Субсидията от 37 лева на агне също е прекалено ниска за животновъдите.

agrozona.bg

Четете още: Комисията по земеделие прие Законопроекта за маслодайната роза

Коментари

Новини Варна