IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
20:46 | 23 април 2019
Обновен: 09:27 | 20 април 2024

Приходите от туризъм с ръст от 4,8%

Това се похвали министърът на туризма Николина Ангелкова

По материала работи: Слав Велев
Приходите от туризъм с ръст от 4,8%

Приходите от международния туризъм за първите два месеца на 2019 г. са 425 млн евро – с 4,8% повече в сравнение със същия период миналата година, похвали се  министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на 6-ата годишна среща на Националния борд по туризъм.

 

Миналата година приходите от международен туризъм в страната възлизали на 8,4 млрд. лв., а за последните три години се отбелязва ръст с 34%, съобщи Ангелкова.

"Независимо от броя на туристите, отчита се по-дълъг престой и оставяне на повече средства“, допълни тя.

 

Министърката обясни, че 2019 г. ще бъде много динамична и трудна, изпълнена с борби за всеки един турист.

 

"Непрекъснато говорим какво притежава нашата страна, какви са богатствата, които имаме, различните видове туризъм. Но много важно е да си отговорим на въпросите – къде, кога и как искаме да стигнем. Отговорът е, че искаме България да стане целогодишна туристическа дестинация“, заяви Ангелкова.

 

Министърката добави, че с предстоящите промени в Закона за туризма ще продължат да работят за намаляване на административната тежест и за ненужните изисквания, които пречат да се развиват хотелиерите и местата за хранене.

 

Ангелкова посочи, че ще се работи и по развитието на конгресния теризъм. „Ще продложим в Слънчев бряг да бъде изграден конгресен център. На 31 май Министерството на туризма организира Международен инвестиционен форум с участието на големи хотелски вериги, туроператори и други в Слънчев бряг.“

 

1% от приходите на туризма ще бъдат реинвестирани в национална туристическа реклама и маркетинг на българия като туристическа дестинация, както и да бъде издигната кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г.

 

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна