IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
17:25 | 25 април 2019
Обновен: 23:22 | 27 март 2024

В защита на розовото масло - закон за маслодайната роза

Налице е свръхпроизводство на розов цвят

По материала работи: Слав Велев
В защита на розовото масло - закон за маслодайната роза

Депутатите приеха на първо четене новия Закон за маслодайната роза. С него ще се създаде публичен регистър на розопроизводителите и розопреработвателите, а за нарушителите се предвиждат глоби от 500 до 5000 лева.

 

С текстовете се цели да се защити интересът на розопроизводителите и розопреработвателите, както и да се гарантира качеството на българското розово масло.

 

Законодателната инициатива е наложителна поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения от маслодайна роза с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розов цвят, който не може да бъде обработен технологично в съществуващите обекти за преработка.

 

Насаждения от маслодайна роза ще се създават само от сертифициран посадъчен материал с доказан произход, предвижда още законопроектът. Ще се регламентират и взаимоотношенията между производители и преработватели, чрез сключването на договори за изкупуване на маслодайната роза.

 

Със законопроекта се създава и публичен електронен регистър на розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за производство на продукти от маслодайна роза.

 

За тези, които произвеждат цвят от маслодайна роза, без да са вписани в регистъра обаче, се предвижда глоба в размер от 500 до 1000 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, санкция скача от 3000 до 5000 лв.

 

За невписаните преработватели на маслодайна роза глобата е в размер от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 10 000 лв.

 

По време на дебатите зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева посочи, че българското розово масло е известно в цял свят и това налага намесата на държавата в неговата защита.

 

"Предвидени са и договори, които да се сключват между розопроизводителите и розопреработвателите. Това е гаранция и за розопроизводителите, че техният цвят ще бъде изкупен и заплатен накрая", коментира тя.

 

Йордан Апостолов от НФСБ се съгласи, че е належащо да има такъв закон, но настоя, че той не трябва да бъде приеман в този вид. По думите му текстовете трябва да бъдат променени и обвини ГЕРБ, че е нарушен политическият диалог.

 

Павел Шопов от "Атака" пък изрази задоволство, че след толкова години се е стигнало до приемането на този закон. Той обаче разкритикува социалистите, които от два месеца отсъстват от пленарните заседания.

 

"БСП уж имат за емблема българската роза, а ги няма. Те щяха да са полезни за приемането на този закон", заключи Шопов.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна