IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:23 | 15 май 2019
Обновен: 14:10 | 16 април 2024

Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите

Бисер Петков смята, че проектът не е добре представен на публиката

По материала работи: Слав Велев
Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите

Необходимо е да има Национална стратегия на детето, но проектът не беше добре представен пред публиката. Документът не цели да се отнемат деца от биологичните им родители. Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

 

Повод за думите му стана разразилата се през последните седмици истерия около предложената от Министерството нова Национална стратегия за децата. Някои родители изразиха опасения, че документът дава свръхправа на държавата върху децата и че те могат да бъдат отнемани от родителите и настанявани в домове, без основателни причини. В 25 града в страната се проведоха и протести.

 

"Необходимо е да има стратегия и това произтича от Закона за закрила на детето, който определя, че държавната политика се базира на тази стратегия, приета от Народното събрание. Навярно проектът на тази стратегия не беше достатъчно добре представен пред публиката, за да се разсеят страховете и съмненията, които са неоснователни. Неоснователно е, че стратегията има за цел "да краде" децата от биологичните им родители - няма такава цел", категоричен беше Петков.

 

Министърът обясни, че реалната цел на документа е подобряване на механизмите за превензия за изоставяне на деца и мерките за връщането им в семейството.

 

"Твърде много деца в България се изоставят - 1058 деца само за миналата година, 441 още в родилния дом. Тези деца трябва да получат закрила" - изтъкна той.

 

Социалният министър обяви, че тази година се разширява обхвата на лицата, които ще имат право на енергийни помощи - това са около 255 000 души.

 

"Предлага се и увеличение на помощта. Ако базата за изчисляване на помощта сега е 355 kWh за месец, се предлага изчисляването на да става на база 500 kWh, което е над средното домакинство", обясни Петков.

 

Той коментира и въпроса за медота на изчисления на пенсиите.

 

"Хората, които им предстои да се пенсионират до края на 2022 година, ще имат възможност да изберат по-благоприятни метод за тях и ще бъдат улеснени от служителите в НОИ, които ще ги консултират".

 

На въпрос какво смята за вълната от министерски оставки в третото правителство на Бойко Борисов, Бисер Петков каза, че "всеки министър ходи с оставката в сжоба си - когато реши или премиерът я поиска, се подава."

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна