IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:02 | 16 май 2019
Обновен: 16:29 | 16 април 2024

Пациенти от психиатрична болница събират пари за линейка

Сега се налага да се плаща за използването на автомобилите на Спешна помощ, разказа Любомир Сиров

По материала работи: Пламен Янков
Пациенти от психиатрична болница събират пари за линейка

Пациенти събират пари за линейка за психиатричното заведение в Курило. Наскоро директорът на болницата каза, че при нужда те използват автомобилите на Спешна помощ, което обаче се заплаща.


В "България сутрин" Любомир Сирков от Асоциация на семейства за партньорства в психиатрията заяви, че за закупуването на линейката са необходими около 20 хиляди евро.


"От няколко години ръководството на болницата е поставяло този въпрос публично, но няма особен резултат. Затова ние, като асоциация, решихме да направим нещо и стартирахме кампанията "Линейка за Курило". Сумата, която е необходима е около 20 хиляди евро. Това ще е машината, която ще обслужва болните в Курило, които имат здравословен проблем извън психическия. Имаше случай, в който настанен в болницата не може да бъде закаран навреме в спешно отделение и почина. Когато има такъв случай се вика линейка от друго лечебно заведение. Курило се води на територията на София, но всъщност е доста далеч от града. В момента болницат плаща по 50 лева на час, когато трябва да се транспортира човек до друго заведение. От там до София е около 60 минути път", разказа той. 


Сиров също така обясни, че за психичноболните у нас трябва да бъдат изградени дневни центрове, в които да могат да ходят, когато излязат от болницата в Курило.


"Като цяло обстановката в Курило е потискаща. Цялостното отношение към тези болни хора е важно. Те все някога излизат и няма къде да отидат. Трябва да има някакви дневни центрове, където те да могат да отидат. Много често има болни хора, които нямат роднини и тези дневни центрове ще са за тях", разкри Сиров пред Bulgaria ON AIR.


Четете още: Медицинските сестри настояват за 1120 лева заплата

 

Коментари

Новини Варна