IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:34 | 16 май 2019
Обновен: 11:45 | 25 април 2024

Вандали заличиха уникални пещерни рисунки в Магурата

Дълги години залата с рисунките е била затворена и не се допускаха посетители

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Facebook

Вандали са надраскали 7000 годишните скални рисунки в пещера "Магура", предават от dir.bg, цитирани от Dnes.bg. Народното творчество на българина е решило да се впише редом с праисторическите художници. Създаването на азбуката ни е увековечено с надписа - "Ради, Павчо, 2019 Антов", дали това е новото "Локо София", питат се възмутени граждани в социалните мрежи.
 

Пещерата "Магура", която се намира в близост до Рабишкото езеро и Белогрдчишките скали, е обявена за национална културна ценност през 1965 г. Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана.


Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Най-ранните са от преди 7000 години. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.


Дълги години залата с рисунките е била затворена и не се допускаха посетители. След настояване от местните власти е взето решение залата да бъде отворена.


Учени от своя страна алармираха, че никой не се грижи за адекватното съхраняване на безценната находка, което може да доведе до изчезването и или както се вижда в този случа – заменянето й с "народно творчество" от час по четмо и писмо...
 

Четете още: Вандали оскверняват гроба на Карл Маркс

 

 

Коментари

Новини Варна