IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
19:30 | 21 май 2019
Обновен: 14:15 | 16 април 2024

Няма да се отнемат деца при фалшиви сигнали, уверяват от социалното министерство

По материала работи: Слав Велев
Няма да се отнемат деца при фалшиви сигнали, уверяват от социалното министерство

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) категорично опровергава твърденията в публичното пространство и социалните мрежи, че са приети законодателни промени, с които на социалните работници се дават нови правомощия за "отнемане на деца след фалшиви сигнали".

 

Според министерството законодателството не дава нови правомощия на социалните, а подобрява възможностите за подкрепа на семействата.

 

Промените в законодателството в областта на закрилата на децата са приети на 7 март и имат за цел да отразят премахването от 2021 г. на всички домове за деца като форма на грижа и да подобрят координацията при закрилата на децата, тъй като тя не е отговорност само на социалните работници, пиша от МТСП в прессъобщение.

 

В закона ясно са описани и остават непроменени действащите от много години разпоредби, които определят основанията за настаняване на детето извън семейството. Тези текстове не са разширявани.

 

Настаняването на дете извън семейството както и досега може да стане единствено с решение на съда.

 

Внушенията, че държавните органи "ще отнемат деца при фалшиви сигнали" били напълно неоснователни.

 

От 2003 г. в Закона за закрила на детето е регламентирано, че "лице, на което му стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да уведоми дирекция "Социално подпомагане", Държавната агенция за закрила на детето и Министерството на вътрешните работи". Същото задължение има и всяко лице, на което това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна.

 

Според ведомството най-притеснително е разпространяването на неистини, които създават недоверие и страх към държавата, съседите, учителите, лекарите и други.

 

Писмото на МТСП идва във връзка с готвения днес протест на родители, които се обявяват срещу прекалената намеса на НПО-та в държавата и в семейния живот.

 

Според организаторите на протеста се въвежда отнемане на дете, инициирано от непроверен сигнал или инициирано от анонимен сигнал. Позволявал се и безнаказан тормоз на семейства с деца с неверни сигнали например от съседи.

 

Домът на семействата оставал незащитен - според текстовете социалните работници можели да влизат в домовете без съдебна заповед и да правят обиск.

 

  news.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна