IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:02 | 12 юни 2019
Обновен: 06:20 | 26 април 2024

ИДИЛ, вербовки... България е по-близо до тероризма, отколкото изглежда

Ученикът от Пловдив е жертва, не престъпник

По материала работи: Слав Велев
ИДИЛ, вербовки... България е по-близо до тероризма, отколкото изглежда

След случая с вербувания от "Ислямска държава" 16-годишен ученик от Пловдив, България установи, че е по-близо до тероризма, отколкото изглежда на пръв поглед. За дигиталните изпитания на реалните съвременни младежи и техните родители говорят психологът Христо Монов и експертът по антитероризъм Христо Смоленов.

 

"Това дете е от децата на 21 век. То е онлайн дете. Сигурно през по-голяма част от времето, в което то е расло, е прекарвало в мрежата. В един момент в семейството е възникнал проблем и ако то е свикнало да бъде център на вниманието, обгрижван от родителите си, може би е почувствало някакъв дефицит. И тогава е потърсило запълване на този дефицит с по-голяма активност в мрежата. А там не са само педофилите и наркоразпространителите, там от десетина години е и "Ислямска държава", която е много организирана и професионална, избрали са правилен подход. Но колко от нашите деца са в мрежата - всички!", обясни Монов пред Bulgaria ON AIR.

 

"Представете си какво става в гетата, където има също любознателни, лишени от внимание младежи, търсещи изява и подкрепа? Преди време тук поставихме въпроса, че опасност номер едно е радикализацията в гетата, но се вижда, че не само в гетата може да се състои такъв пробив. Искам да се обърна към българската общественост - сега е последният възможен момент да променим тренда и да тръгнем към национална консолидация пред лицето на един враг, а не просто опонент.", апелира от своя страна Смоленов.

 

По думите му, от другата страна на компютъра има тренирани в институции професионалисти.

 

По отношение на превенцията срещу такива случаи, Христо Монов смята, че не трябва да се търси виновник, а да се обърне внимание на предотвратяване на проблема. Според него, когато се намери решение на даден проблем, спира да се говори за него, а не трябва да е така.

 

"Черта на народопсихологията ни е да намерим виновния. Спираме да мислим за причината, която е довела до тук и имаме ли механизми, с които да работим за пострадалите групи. Нека оставим настрана кой е виновния. Виновни сме всички, защото всички не сме си свършили работата.", уточни Монов.

 

Той уточни още, че детето постепенно е започнало да е вербувано, по начина, по който действат и педофили, и наркотрафиканти. Трябва да изработим механизмите, как да следим и противодействаме.

 

Експертът по антитероризъм Христо Смоленов сподели в студиото на "България сутрин", че не е оптимист за съдбата на момчето след съобщаване на самоличността му. Той е на мнение, че това клеймо ще остане и занапред. В кой западен университет ще го вземат да учи?" "Трябва да се създаде противодействие на терора", каза той.

 

Монов допълни, че ние дължим подкрепа на семейството му, което е имало доблестта да реагира по този начин. "Тяхната реакция е спасила собственото им дете, но и много други, заради отговорното поведение на родителите". По думите му децата в училище трябва да бъдат учени на древния принцип на живота, а не само материалът по различните предмети да бъде усложняван.

 

"Това дете е жертва, а не престъпник", посочи още той и допълни, че това е истинското лице на тероризма и електронните медии обслужват именно тероризма.

 

"Опасността да се самовзриви е била много голяма.", обясни експертът от открития материал. "Българският народ трябва да разбере, че е взет на мушката", отбеляза още Смоленов.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна