IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
21:51 | 14 юни 2019
Обновен: 14:51 | 16 април 2024

609 бегълци от правосъдието за 2018 г.

Най-много са те в София и Пловдив

По материала работи: Пламен Янков
609 бегълци от правосъдието за 2018 г.

 

Общо 609 души са избегнали правосъдието и се укриват от властите през 2018 година. Това става ясно от годишния доклад на прокуратурата, която по закон отговаря за привеждането в изпълнение на присъдите.

 

От държавното обвинение коментират, че бегълците се издирват.

 

Според данните на прокуратурата, най-много укриващи се от правосъдието има в София - 248. След столицата се нареждат Пловдив със 136 и Велико Търново със 108. Във Варна и Бургас също е висок броя издирваните.

 

Чисто статистически обаче, тези 609 души представляват малък процент от общия брой осъдени за изминалата година - едва 3,5%.

 

"Сред основните причини за неизпълнението на тези съдебни актове отново е укриването на осъдените лица в страната и в чужбина, което затруднява издирвателната дейност и установяване на тяхното местонахождение", твърдят от Прокуратурата.

 

Според експерти, част от проблемите се крият и в тежката процедура по прилагането на наказанието и последващото откриване на осъдените. По закон наказанието трябва да бъде изпълнено от служителите на главна дирекция "Охрана", която е под шапката на Министерството на правосъдието. В службата обаче няма достатъчно капацитет и правомощия да се справят с тази задача. Ако някой от осъдените реши да се укрие, се подава сигнал до МВР, които чак тогава започват издирването му.

 

След като през последните години зачестиха случаите на избягали от затворите осъдени престъпници, главният прокурор Сотир Цацаров предложи данните и снимките на всички издирвани да се качват в общодостъпен сайт. Идеята беше одобрена и в момента на сайта на МВР има секция - "Укриват се", където всеки може да види лицата и имената на осъдените.

 

Иначе докладът показва, че общият брой на лица, които са осъдени на лишаване от свобода е 6642, като 3 от тях са с доживотен затвор.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  Трагедиите на хора от ГДР по границите на НРБ

 

 

Коментари

Новини Варна