IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
12:42 | 15 юни 2019
Обновен: 17:47 | 12 март 2024

Какво се промени в методиката за ТЕЛК?

По материала работи: Слав Велев
Какво се промени в методиката за ТЕЛК?

След влизане в сила на новата наредба за получаване на ТЕЛК от август миналата година, стотици хора останаха с по-нисък процент инвалидност. Преди дни бе публикувана Наредбата за медицинската експертиза с одобрените от правителството изменения и допълнения и сега пациентите могат да подадат молба за преразглеждане на издаденото им експертно им решение.

 

В наредба беше казано – ако едно лице има поне 80% и придружаващо над 50%, тогава се събират тези над 50% заболявания и оттам много хора изпаднаха от бившата 1 категория директно в 3 категория, много от тях и под 50% и останаха без пенсия, обяснява досегашната методика д-р Валентина Манолова, която е председател на първи  състав на ТЕЛК - Шумен.

 

Новата промяната пък прецизира текстовете при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност.

 

Промяната е единствено и само в методиката за изчисление. Не се променя в основната си част наредбата, където са оценени заболяванията като проценти. Смъкната е базата от 80% на 50%, но с едно условие – пациентът трябва да има поне 2 заболявания по 50%, след което се прилага формулата за събиране и изчисление на всички придружаващи заболявания, каза д-р Валентина Манолова.

 

Всички пациенти, които са освидетелствани след август миналата година, имат право до 11 юли да подадат молба, за да бъдат преизчислени техните експертни решения.

 

dariknews.bg

 

Коментари

Новини Варна