IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:43 | 17 юни 2019
Обновен: 13:58 | 17 април 2024

61 223 седмокласници се явяват на матурата по БЕЛ днес

16 000 квестори ще пазят от преписване

По материала работи: Юлиян Атанасов
61 223 седмокласници се явяват на матурата по БЕЛ днес

През тази учебна година учениците, които се очаква да се явят на националното външно оценяване в седми клас по български език и литература /БЕЛ/, и по математика, са 61 223. Те ще полагат изпитите в 1696 училища, в 4930 зали, а над 16 000 квестори ще осигуряват нормалните условия в изпитните дни. Националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас е днес, а по математика - на 19 юни, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

 

Учениците в седми клас ще се явяват на външното оценяване в училищата, в които учат, а квесторите ще са от други училища. Заради изпитите в седми клас 17 и 19 юни са неучебни дни за всички ученици в страната. Националното външно оценяване през тази година по БЕЛ и по математика започва в 9.00 часа, а учениците трябва да бъдат най-късно в 8.30 часа в училището, в което учат. Квесторите трябва се явят един час по-рано и най-късно до 8.30 часа да са в класните стаи, за да посрещнат учениците, които трябва да са по местата си не по-късно от 8.45 часа. Нов момент е, че през тази година седмокласниците трябва да пишат с черен химикал, а всеки изпитен комплект ще има свой уникален баркод. За да имат по-висок резултат от изпита, учениците трябва да пишат и преразказ.За да бъдат допуснати до външното оценяване, седмокласниците трябва да носят служебната бележка с входящ номер и документ за самоличност - лична карта, ако имат такава, или да представят бележника си или личната си ученическа карта. Учениците нямат право да ползват на изпитите никакви средства за мобилна комуникация, нямат право да ползват калкулатори и справочници. В училищата ще има и видеонаблюдение.

 

Резултатите от изпитите в седми клас се очаква да бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се получава свидетелството за основно образование. От 3 до 5 юли ще се подават документите за участие на седмокласниците за класирането в гимназиите. През миналата година 39 процента от родителите подаваха тези документи по електронен път, но от тази година ще има само електронно подаване на документите за кандидатстване. Родителите ще могат да подават електронно документите от личния си компютър - от дома или от офиса си, или в училищата гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника.

 

За първи път през тази година и оценяването на изпитните работи на седмокласниците ще е електронно, като работите ще се сканират, както на държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Резултатите в седми клас не са с оценки, а с точки, като максималният брой точки и на двата изпита е 100, но според балообразуването може да има различни комбинации, с различни предмети, определени от педагогическите съвети на училищата. Максималният бал за кандидатстването след седми клас в гимназиите е 500 точки.Държавният план-прием вече е утвърден и седмокласниците в страната ще кандидатстват за общо 2499 паралелки. От тях 1446 са професионалните паралелки, а 1053 са профилираните паралелки или заявените професионални паралелки са 57 процента.

 

dnes.bg

 

Четете още: Хонконг не се отказва – въпреки насилието, хиляди протестират

Коментари

Новини Варна