IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
14:46 | 17 юни 2019
Обновен: 17:10 | 19 април 2024

Бай Ганьо и "Виената" също част от матурата за 7 клас

Изпитът ще се проверява електронно, бланките - маркирани с баркод

По материала работи: Слав Велев
Бай Ганьо и "Виената" също част от матурата за 7 клас

Седмокласниците е трябвало да пишат преразказ от името на момъка в приказката "Богатствата на момъка". Това казаха ученици след края на изпита.Тази година матурата по БЕЛ след 7 клас беше от две части, които ще се оценяват с обща оценка.По първата част от външното оценяване по български език и литература седмокласниците е трябвало да отговарят на 25 тестови задачи за 60 минути.Втората част от изпита беше написването на преразказ с дидактическа задача и е продължила 90 минути. За тази част от изпита на учениците им беше дадена приказката "Богатствата на момъка" от Георги Русафов. Седмокласниците винаги правят преразказ на външното оценяване от БЕЛ върху неизучаван автор в училище.

 

В първата част от изпита, на 25-ия въпрос, трябваше да се напише теза върху думите на Бай Ганьо за Виена - "какво ще й гледам на Виената, град като град", каза за БТА седмокласникът Иван Владимиров.Тази година за първи път учениците трябваше да пишат с черен химикал, защото изпитът ще се проверява електронно, а за всеки ученик беше предварително определено място. Бланките са били маркирани с баркод. В сряда, 19 юни, е националното външно оценяване по математика в седми клас. Резултатите от изпитите в седми клас се очаква да бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се получава свидетелството за основно образование.

 

От 3 до 5 юли ще се подават документите за участие на седмокласниците за класирането в гимназиите. През миналата година 39 процента от родителите подаваха тези документи по електронен път, но от тази година ще има само електронно подаване на документите за кандидатстване.Родителите ще могат да подават електронно документите от личния си компютър - от вкъщи или от офиса си, или в училищата гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника.

 

Георги Русафов е български писател, считан за един от майсторите на детската приказка у нас. Роден е през 1912 г. в Берковица. Завършва средно педагогическо училище. От 1932 до 1938 година учителства в различни села на Врачански окръг.От 1939 година е в София. По това време се запознава с Ангел Каралийчев, а приятелството им е над тридесет години. Под влияние на личността на Каралийчев и неговото творчество Георги Русафов се формира като един от майсторите на българската приказка.

 

От 1945 до 1972 работи като технически редактор в издателство "Народна младеж“. Първата му книга с преразказани народни приказки "Бабината питка" излиза през 1945 година. Следва редица от народни и авторски приказки: „Чудният пръстен“, „Готованко и воденичарят“, „Голчо от Голтупан“, „Юнакът със златните коси“, „Съкровищата на Рудан“, „Ваклин и неговият верен кон“, „Девойчето и зимните хали“, „Омагьосаната воденица“, „13 вълшебни приказки“.

 

Литературната критика определя приказките на Георги Русафов като открояващи българското звучене, колорит и езиков стил. Починал е на 20 октомври 1981 г. в София

 

dnes.bg

 

Четете още: 61 223 седмокласници се явяват на матурата по БЕЛ днес

Коментари

Новини Варна