IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:45 | 17 юни 2019
Обновен: 14:54 | 16 април 2024

С 10 г. закъснява регулацията за къмпингуването в защитените зони

Трябва да се забранят строежите на първа линия към морето, категоричен е доц. д-р Косьо Стойчев

По материала работи: Слав Велев
С 10 г. закъснява регулацията за къмпингуването в защитените зони

Законът за устройство на територията е приет от 2001 г., а Законът за устройство на Черноморското крайбрежие влезе в сила през 2008 г. Регулирането на зоните за къмпинг в защитените територии е много закъсняло, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Косьо Стойчев от СУ „Св. Климент Охридски“ по повод новите промени в закона за къмпингуващите.„Налице е едно тежко изоставане в устройственото планиране. В момента доработваме по-голямата част от общите устройствени планове на общините, които трябваше да са готови преди едно десетилетие. Днес възниква този конфликт, който до известна степен е буря в чаша вода. Трябва да се регулира по какъв начин ще се къмпингува в защитените зони“, посочи той.

 

Според Стойчев законодателството има право да налага все по-строги рестрикции, защото страната ни разполага с ограничен ресурс от плажна ивица в размер на 90-92 км.Косьо Стойчев е на мнение, че един от проблемите на протестиращите в защита на правото за свободно къмпингуване е, че не се налага достатъчно строг контрол върху строителството на плажната ивица, а вместо това се засягат техните права върху природата. По този повод доцентът казва, че е грешка да се спре напълно строежа на хотели в летните ни курорти, а такава забрана трябва да има само за първа линия към морето.

 

investor.bg

Четете още: 61 223 седмокласници се явяват на матурата по БЕЛ днес

 

Коментари

Новини Варна