IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:28 | 18 юни 2019
Обновен: 17:12 | 20 април 2024

Данаил Кирилов няма да номира главен прокурор

Той потвърди - ако мониторингът не отпадне, подава оставка

По материала работи: Пламен Янков
Данаил Кирилов няма да номира главен прокурор

Каузата за мониторинговия доклад за България не е само моя кауза, а на цялата държава. С оглед времето, което изпълнявам длъжността министър на правосъдието, залагам себе си за постигането на тази цел и смятам, че няма друг начин да заявя, че ще работя добросъвестно за постигането на тази цел. И ако мониторинга не отпадне, аз бих си подал оставката. Това каза пред bTV министърът на правосъдието Данаил Кирилов тази сутрин.
 

Преди няколко дни говорител на европейската комисия потвърди намерението на институцията да предложи отпадане на мониторинга върху българското правосъдие и борбата с корупцията до края на мандата си. Това, което ще е определящо, ще бъде изпълнението на всички препоръки, отправени към България. Следващият доклад се очаква да бъде публикуван през ноември.
 

Според Кирилов, каузата за сваляне на наблюдението е обединила всички български евродепутати и дори сегашният вицепрезидент Илияна Йотова, която преди да влезе в Президентството беше също евродепутат.
 

Относно процедурата по избор на нов главен прокурор, Данил Кирилов беше категоричен, че няма да се възползва от правото си да номинира кандидат за поста.
 

"Смятам, че кандидатурите трябва да бъдат номинирани от съдебната система. Освен това една подобна кандидатура веднага ще бъде атакувана, че това е кандидатура на управляващото мнозинство", обясни решението си той, но добави, че ако процедурата се изкриви, си запазва правото да се намеси.
 

Относно вече изразените в медиите предположения кой може да наследи Сотир Цацаров, Кирилов коментира, че не са му известни такива имена и че това са спекулации. Включително и за евродепутата Емил Радев.
 

"Не може кандидатът за главен прокурор да има политически нюанс, привкус, адресат и т.н.", изтъкна той.
 

Очаква се новият главен прокурор на България да стане ясен в средата на ноемрви.
 

Dnes.bg


Четете още: Рашидов: България е врата към Азия за трафик на произведения на изкуството

 

Коментари

Новини Варна