IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
17:25 | 18 юни 2019
Обновен: 14:56 | 16 април 2024

Двама от ранените военни на САЩ изписани, третият - с опасност за живота

Мащабният десант включвал 500 парашутисти

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Булфото

Двама от тримата американски военни, които пострадаха при учение на НАТО край Пловдив, са изписани от болницата в града под тепетата. Третият военен обаче е настанен в реанимация и има риск за живота му, съобщава БНТ.

 

В един часа след полунощ, с мащабен въздушен десант три самолета започват да пускат близо 500 парашутисти на военното летище край Чешнегирово. За един от рейнджърите приземяването е фатално, а за други трима завършва в университетската болница в Пловдив. В Чешнегирово научили за инцидента едва тази сутрин.

 

Пред националната телевизия кметът на Чешнегирово Христо Атанасов коментира, че е разбрал за инцидента и че може да потвърди за смъртта на канадския парашутист, но какво точно се е случило в небето - не може да каже.

 

До момента е ясно, че по време на самото учение парашутистите са изпълнявали задачи с уреди за нощно виждане и са отваряли своите парашути на пределно ниска височина.

 

По думите на свидетели наблюдавали и заснели учението "Swift Response" три военни самолета са пускали големи групи парашутисти на височина 200 метра от земята. Някои от наблюдателите видели и инцидента с канадския парашутист. По думите им той се случил в самото начало на десанта малко преди 1 часа след полунощ.

 

"Според мен първо пуснаха някакви контейнери, явно такъв е бил замисълът на военното учение, и след това с два големи самолета започнаха да спускат парашутисти", каза кметът Атанасов.

 

Учението "Swift Response" се ръководи от Сухопътните сили на Съединените щати в Европа. То се провежда на територията на три държави- България, Хърватия и Румъния. В него участват 5600 военнослужещи, от които близо 1500 са парашутисти.

 

Военна полиция и Военна прокуратура разследват причините за инцидента.

 

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна