IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:46 | 19 юни 2019
Обновен: 00:18 | 22 април 2024

Зъболекари се обявиха против наредба на БЗС

Измененията изправят 7 млн. българи пред невъзможността утре да отидат при зъболекаря си, твърди д-р Бранимир Кирилов

По материала работи: Пламен Янков
Зъболекари се обявиха против наредба на БЗС

Над 1000 зъболекари подписаха петицията срещу проект на наредба за добра медицинска практика, изготвен от Българския зъболекарски съюз. Специалистите по дентално здраве твърдят, че с промените се противопоставят лекарите по дентална медицина със специалност и тези без специалност, и ако наредбата бъде приета в този ѝ вид, хората извън големите градове са може да останат без зъболечение. Темата коментираха в ефира на БНТ д-р Бранимир Кирилов и д-р Николай Шарков. 
 

„Това, което ни притесни в предложеното от Българския зъболекарски съюз, е фактът, че има много забранителни клаузи върху възможността на колегите да упражняват професията. Те на практика изправят 7 млн. българи пред невъзможността утре да отидат при зъболекаря си“, каза Бранимир Кирилов. Според Шарков пък няма да има никакви рестрикции, а всички пациенти ще бъдат лекувани, така както и са били лекувани досега.
 

Двамата влязоха в спор за документа, който регламентира правилата за работа на зъболекарското съсловие.
 

На конгрес в петък и събота в София ще се съберат стоматолози от цялата страна за финален вариант на наредбата.
 

Част от притесненията на зъболекарите идват и от това, че са имали малко време да се запознаят с текстовете, преди те да бъдат обсъдени на Конгреса на БЗС. Те твърдят, че са имали само 4 дни - от 6 до 10 юни, за да се запознаят с документа и да дадат предложения. 
 

Стоматолозите, които са подписали петицията вече са изпратили предложения за промяна на наредбата.
 

Investor.bg


Четете още: Кои са новите думи в българския език?
 

Коментари

Новини Варна