Алкохолът и цигарите в България са най-евтини в ЕС
В същото време цената на млякото, сиренето и яйцата е почти на средното равнище в съюза, сочат данни на Евростат
Публикувана: 20 Jun 2019 | 15:47

Алкохолът и цигарите в България са били най-евтини сред страните членки на ЕС през 2018 г., но цената на млякото, сиренето и яйцата почти се доближава до средното равнище в съюза, съобщава Investor.bg,позовавайки се на данни на Евростат.
 

Ценовите равнища на алкохола у нас са се равнявали на 74% от средното равнище в съюза, колкото и в Румъния. Цената на тютюна пък е била 49% от средното ниво в ЕС, сочат данните на европейската статистика. Най-скъпо алкохолът и цигарите излизат съответно във Финландия със 182% от средното ниво в ЕС и Великобритания с 204% от средното в съюза.
 

В същото време обаче цената на млякото, сиренето и яйцата се е равнявала на 98% от средното равнище в съюза, което поставя страната ни на десето място сред страните членки. Най-скъпо тези хранителни продукти са излизали в Кипър със 136% от средното ниво в ЕС, а най-ниска е цената им в Полша със 71% от средното ниво в ЕС.


България е на трето място в съюза и по най-ниски цени на хранителните стоки и безалкохолните напитки със 76% от средното равнище в ЕС, като те излизат по-евтино само в Румъния и Полша, съответно 66% и 69% от средното равнище в съюза. Най-високи са били цените в Дания със 130% от средното ниво.


Четете още: С над 30 млн. лв. намалели дълговете на болниците
 

 

Коментари ( 0 )