Богатството на българина се увеличава, кътаме парите в банки
52 млрд. лв. достигнаха депозитите, пестим за старини
Публикувана: 20 Jun 2019 | 13:37

52 млрд. лева достигат депозитите със спестявания на физическите лица у нас, което е с 9% повече спрямо миналата година. Това става ясно от изследване на финансовия сайт moitepari.bg.

 

28% от запитаните са посочили, че пестят за старини. Други искат да посигурят образование на децата си, става ясно от изследването.

 

"Основно се пести за пенсия. Все повече от младите хора опитват да заделят средства, увеличава се броят на депозитите от над 20 хил. лв., но намалява броят на малките депозити", заяви изпълнителният директор на moitepari.bg Деян Василев.

 

По думите му депозитите не са средството за висок доход, а водещ критерий при избор на банка е високата лихва.

 

"Има търсене на кадри на пазара на труда и намаляване на безработицата, това касае 30-35 годишни хора, те са социално отговорни, именно така се заражда средната класа", коментира Василев.

 

Банките са оснoвно средство за спестяване, въпреки падналите лихви, сочат данните.

 

"Богатството на българина се увеличава бавно. В нормалните държави лихвите по депозитите са най-ниски, ако се повишат означава, че се задава по-висока инфлация", посочи Василев пред Bulgaria ON AIR.

 

7% пестят за пътувания, 65% биха довнасяли по депозита си от 100 до 1000 лв, ако имат възможност. Мъжете пестят повече от жените, става ясно още от изследването.

 

Dnes.bg

 

Коментари ( 0 )