Около 420 души са потърсили закрила у нас от началото на 2019 г.
Немалко от хората, които имат желание да останат и да се развиват в страната
Публикувана: 20 Jun 2019 | 11:34

Общата тенденция е за намаляване на търсещите закрила в България. Пикът беше през 2015-2016 г. По данни на Държавната агенция за бежанците близо 2500 души са потърсили закрила у нас през 2018 г., като 730 от тях са получили бежански или хуманитарен статут. От началото на 2019 г. около 420 души са търсещите закрила, а 180 са получилите такава. Това каза Борислав Грозданов, ВКБ на ООН в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 


Основните предизвикателства пред бежанците у нас са свързани с усвояването на българския език, намирането на жилище и работа, посочи Грозданов. 


"Икономическите сектори, в които най-често бежанците намират работа, са промишленост, строителство, транспорт. Виждаме, че работодателите вече проявяват инициатива да подкрепят тези хора за развитието на работните им умения и повишаването на конкурентоспособността им на пазара".


Немалко от хората, които имат желание да останат и да се развиват в страната, започват свой собствен бизнес, като се случва и самите те да дават работа на българи, коментира гостът. Процентът подобни случаи не е голям, но това е тенденция, която наблюдаваме да се развива, добави той.


Грозданов коментира и интеграцията на децата бежанци у нас, като изтъкна, че от водещо значение за тях е достъпът до образование.  


"През 2016 г. Министерството на образованието съвместно с Агенцията на ООН за бежанци и неправителствените организации направи така, че да подпомогне процеса за достъп на тези деца до училища. Оттогава има трайна тенденция на нарастване на записаните в образователни заведения деца бежанци". 


Bloomberg TV Bulgariа


Четете още: Иранска ракета свали дрон
 

Коментари ( 0 )