IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
17:25 | 20 юни 2019
Обновен: 07:50 | 19 април 2024

Заразените с морбили растат

Заболелите у нас тази година достигат 160 души

По материала работи: Слав Велев
Заразените с морбили растат

От средата на февруари разпространението на морбили у нас се повишава, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор.

 

Тази година последователно имаше по 100-160 заболели в областите Благоевград, Разлог, Кюстендил и София, припомни той и уточни, че отделните случаи бяха изнесени в Пазарджик, Бургас, Русе и Пловдив.

 

Въпреки това той отбеляза, че противниците на ваксинацията са значително намалели.

 

„Ние вече имаме достатъчно широка циркулация на вируса на морбили в страна, така че и без внос при контакт на неимунно лице с болен, шансът той да се разболее е много голям, защото морбили е най-заразната болест. Достатъчен е минимален контакт. Ключово е вирусът да не намери неимунни лица. Очевидно обаче той намира“, заяви д-р Кунчев пред Фокус.

 

Той обясни, че засега е най-широко разпространено в ромската общност и около 90% от случаите са сред тях. Също така 20-25% от случаите се формират от деца, които са в подимунизационна възраст.

 

Съществуват огромни рискове от пренасяне на морбили чрез пътуване, обясни още той. В Украйна, Румъния, Сърбия и Македония са регистрирани случаи на болестта, обясни той и уточни, че процесът се наблюдава и във Великобритания, Франция и Италия.

 

Само в три европейски страни няма случаи на морбили, заяви Кунчев.

 

За намаляване на заразените от морбили се предприемат издирвания на неваксинирани деца. Над 1 000 допълнително имунизирани има само в София, добави той.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна