12 екипа на пожарната се борят с огъня в ТЕЦ 2, няма замърсяване
Работата на централата не е застрашена, заяви главен комисар Николай Николов
Публикувана: 24 Jun 2019 | 14:42

пожарни екипа се борят с огъня, който пламна тази сутрин в комин в ТЕЦ "Марица-изток 2“, съобщи директорът на ГД "Пожарна и аварийна безопасност" главен комисар Николай Николов пред БНР.


На място са огнеборци от противопожарната служба към централата, както и екипи от Стара Загора, Пловдив и Димитровград.


Най-важното е, че няма загинали и пострадали. На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха, посочи комисар Николов. Той уточни, че сигналът за огъня е подаден малко след 10 часа тази сутрин. Касае се за запалена инсталация на сероочистка.


Шефът на пожарната поясни, че гасенето на пожара ще продължи с часове, но добрата новина е, че производството на централата не е застрашено. Като предполагаема причина за инцидента комисар Николов посочи запалване на гума в резултат от ремонтни дейности.


Пожар в ТЕЦ "Марица Изток-2", няма пострадали


Същевременно от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Стара Загора информираха, че няма превишение на нормите за качество на атмосферния въздух вследствие на пожара в ТЕЦ „Марица-изток 2“ край село Ковачево.


Взети са всички необходими мерки за обезопасяване на района. Няма пострадали, няма и опасност за населението.


Данните от най-близко разположената автоматична станция за измерване качеството на въздуха в района на село Полски градец, която е на отстояние 7,5 км от централата, не отчита превишения по контролираните замърсители на атмосферния въздух - серен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици както по време на аварията, така и към настоящия момент.


Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите - Стара Загора ще продължи да следи данните от автоматичните станции в региона и при евентуално нарушаване на качеството на атмосферния въздух ще информира незабавно населението и съответните контролни органи.


Dnes.bg


Още по темата: Пожар пламна в ТЕЦ "Марица Изток 2", обезопасяват района
 

Коментари ( 0 )