Обществото ни не е готово да забрани абортите, биха се увеличили "на черно"
Акушер-гинекологът д-р Емил Филипов и Диляна Николова коментираха причините за прекъснатата бременност
Публикувана: 24 Jun 2019 | 9:37

Данните сочат, че през последните години абортите в България са се увеличили. Според Световната здравна организация страната ни заема първо място по този показател. 


Обществото ни не е готово за забрана на абортите, това би увеличило абортите "на черно", смятат акушер-гинекологът д-р Емил Филипов и Диляна Николова от Сдружение "Избор за живот".


"Само преди 30 години аборти към раждания бяха 2 към 1. Към 2008-2009 година нещата се промениха, като абортите бяха почти изравнени с ражданията. В момента имаме под 60 хиляди раждания годишно, при 26 хиляди аборта. Имаме падане на абортите с 5 пъти, а на ражданията - с два пъти. При това падане на ражданията релативно изпъква това, което се случва с абортите", поясни д-р Филипов в "България сутрин".


По думите на Николова най-честата причина за прекъсване на бременността в България е финансовата. Тя посочи, че само 3% от тези аборти са по медицински причини, изнасилване и др. 


Според акушер-гинеколога принизяването на образованието и липсата на добра информираност сред младите хора са сред водещите причини за желанието за аборт.


"Проблемите са много големи след един аборт. Проблемите са не само възпалителни, но и ендокринни. Близо една трета от тези жени ще имат някакви проблеми, които може да рефлектират когато решат да раждат", посочи Филипов. 


Николова допълни пред Bulgaria ON AIR, че много от жените не биха направили аборт, ако знаеха последствията и имаха информираността за това какво се случва в утробата по време на забременяването. 


"Нашето сдружение вече пета година праща открито писмо и до Министерството на образованието и до Министерството на образованието и науката с предложение да има възможност абортът да не се случва веднага, а да се даде гратисен период, през който жената да бъде консултирана със специалист за рисковете", обясни още тя.


Четете още: Ще кастрират излизащите от затвора педофили?
 

Коментари ( 0 )