IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:17 | 26 юни 2019
Обновен: 22:33 | 18 април 2024

Горанов данъци няма да пипа, до края на годината сме в ERM II

Прибързването с интеграцията на Западните Балкани не е от полза

По материала работи: Слав Велев
Горанов данъци няма да пипа, до края на годината сме в ERM II

Няма да променяме данъците. Борбата със сивата икономика остава приоритет. Имаме 3% ръст на индустрията, а също и в услугите. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на икономически форум, организиран в Пловдив, съобщава 24 часа.

 

"Бурните ветрове, които рано или късно идват, все още не са на наша територия. Ниските лихви в Западна Европа са слънчево време, което всеки трябва да използва да си ремонтира покрива", изтъкна министърът.

 

По думите му, сме свидетели на много очаквания от големите западни компании и на изместването на цената на труда от Централна към Източна Европа.

 

"Ако ние през този кратък прозорец от възможности, не си решим уравнението, ще пропуснем шанса", продължи метафорично Горанов.

 

Министърът коментира и че България е използвала силното си председателство на ЕС, за да постави един важен въпрос - влизането в т.нар. чакална на Еврозоната - ERM II.

 

"Скоро обозримо никога не е мало към тоя момент по-голямо икономическо и политическо доверие към България. Надявам се влизането на България в ERM да стане до края на годината. Не виждам пречка това да се случи", обясни той.

 

Горанов коментира и евентуалното насрочване на дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания. Според него, бързата интеграция на Западните Балкани е приоритет, но той не може да стане преди колегите да си свършат задачите.

 

"Прибързването няма да от полза за тях", заключи Владислав Горанов.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна