IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
10:56 | 27 юни 2019
Обновен: 09:06 | 21 април 2024

Двоен стандарт: Еднакви храни и опаковки, но с различен състав

Специалисти искат единен регистър за стоките в ЕС

По материала работи: Слав Велев
Двоен стандарт: Еднакви храни и опаковки, но с различен състав

Двоен стандарт при близо 30% от хранителните продукти в различните държави на Европейския съюз. Проучени са 1400 хранителни продукта в 19 държави. А 1/3 от тях се продават с еднакви опаковки и под една и съща марка, но с различен състав, твърдят от Съвместния изследователски център на Европейската комисия.

 

Еднаква опаковка, но с различно съдържание е възможно, според потребителите, защото за тях сме "друга категория хора".

 

Според експертите разминаването в качеството на различните храни е много повече. "30% сме хванали, но иначе са много повече. За да ги хване българската държава, трябва да отиде в половин Европа да си купи продукти и да ги сравни със сегашните у нас", обясняват те.

 

Според специалистите трябва да има единен регистър, за да може властите в конкретната страна да проверяват къде е регистрирана и с каква рецепта стоката, предаде Bulgaria ON AIR.

 

Напитки, бульони и плодово кисело мляко без плодове са само част от продуктите, в които има драстични разлики с тези, консумирани в останалата част на Евросъюза. Наличието на фруктоза вместо захар може да навреди на здравето ни.

 

През последните години качеството на детските храни у нас се е изравнило с качеството на предлаганите в магазинната мрежа в Западна Европа.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна