IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:43 | 27 юни 2019
Обновен: 04:47 | 25 април 2024

След смъртта на Мими: Защо държавата взима от дарителски сметки?

Няма забавяне в лечението, а има проблем в институциите

По материала работи: Слав Велев
След смъртта на Мими: Защо държавата взима от дарителски сметки?

Лечението на малката Мими, която почина след тежко заболяване в ИСУЛ не е имало закъснение. Това потвърди майката на починалото момиченце пред Нова тв Надя Мирчева.

 

Жената допълни, че лекарите са направили всичко възможно за нея. Мирчева е получила писмо, в което се напомня, че трябва да плати сметката за лечението й.

 

Според нея трябва да има промяна в регламентацията на лечението на деца в такава ситуация, а родителите им да бъдат до тях в болницата.

 

"По закон майката лично трябва да подава документи за лечението на детето си. Или с нотариално заверено пълномощно", обясни Теодора Арменкова от сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". А майки на такива деца искат среща със здравния министър Кирил Ананиев.

 

Стана ясно, че родителите на малката Мими са решили да дарят събраните средства за лечение на други, имащи нужда от финансова помощ. Случаят с детето провокира много въпроси след като бе закрит Фонда за лечение на деца.

 

В момента с това се занимава здравната каса, която трудно се справя, а се получи и сигнал, че родители са принуждавани да дойдат лично в София, за да задействат документите за лечението на детето си. Това коментира преди дни пред Bulgaria ON AIR Пенка Георгиева от фондация "Заедно с теб".

 

Пенка Георгиева от фондация "Заедно с теб".

 

Според специалисти, фонда е работил добре и за час тогава са минавали 80 деца. Случилото се с малката Мими и получената фактура бе определена от специалисти като безхаберие и липса на приемственост в институциите. Експерти се обединиха около това, че администрацията не бива да се учи на гърба на умиращи деца.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна