От вторник, 16 юли, продължава пръскането срещу комари по поречието на река Дунав
Площите, които ще бъдат обработвани, са определени от съответните общини
Публикувана: 12 Jul 2019 | 20:12

От следващата седмица, вторник, 16 юли 2019 г., продължават инсектицидните обработки чрез авиационно третиране срещу комари на засегнатите площи по поречието на река Дунав. Ще бъде обхваната ивица от приблизително 2 км южно от брега на река Дунав от сръбската граница до Никопол.


За 17 юли, сряда, е планирано да бъдат третирани площите от село Сомовит до сухоземната ни граница с Румъния.
 

Графикът ще бъде коригиран при промяна в метеорологичните условия. Площите, които ще бъдат обработвани, са определени от съответните общини. Препаратът, с който ще се извършат третиранията, е от семейството на пиретроидите – Ефциметрин 10 ЕК.
 

Третиранията ще се извършат при спазване разпоредбите на Наредба № 13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.
 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня на пчеларите да предприемат мерки по опазване здравето на пчелите, като стопаните на пчелините, разположени между село Сомовит и град Никопол, следва да имат предвид, че там пръсканията ще са и двата дни. За повече и по-подробна информация се обръщайте към съответната община.


Четете още: БАБХ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Бургас
 

 

Коментари ( 0 )