Откриха 170 кг заразено с африканска чума месо в багажник
До този момент огнища на заболяването са открити в областите Плевен и Русе
Публикувана: 12 Jul 2019 | 12:34

170 кг заразено с африканска чума месо са хванати вчера в опит да бъдат пренесени от установените шест нови огнища. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева.

 

Тя предупреди, че в тези райони всеки може да стане потенциален преносител на заразата, тъй като все още липсва дисциплина за изпълнение на ограничителните мерки.

 

"Говорим как трябва всяко движение да се спре и как лесно заразата се пренася. В същото време при откритите шест огнища са хванати коли, които пренасят 170 кг заразено месо в багажника. Целият този поток разнася заразата по пътищата, по които минава", обясни земеделският министър.

 

По нейни думи все още е рано да се прогнозират загуби за стопаните на умъртвените животни, тъй като заразата е потенциален риск, чието овладяване зависи от държавата, местната власт и обществената отговорност на всеки, живеещ в засегнатите райони.

 

Тя посочи, че Държавен фонд "Земеделие" вече е гласувал бюджет относно обезщетенията. Тепърва ще се уточнява как ще се разпределят средствата.

 

Припомняме, до този момент огнища на заболяването са открити в областите Плевен и Русе.

 

На 4 юли отново евтаназираха свине в Плевенско заради случаи на африканска чума.

 

Спешните мерки бяха предприети, след като БАБХ потвърди второ огнище на болестта в село Жернов. Заради ситуацията земеделският министър Десислава Танева призова за стриктност в борбата с африканската чума.

 

На брифинг в МЗХГ стана ясно, че опаковки и остатъци от храни са пренесли заболяването чак до Белгия.

 

Дни по-късно се разбра, че от болестта са засегнати още шест села в Плевенска област. Всички огнища са при прасета в лични стопанства.

 

news.bg

Коментари ( 0 )