Т. Безлов: Загубите на страната са от нефективни приходи от структурните фондове
На България ѝ трябват ефективни програми с повече добавена стойност, съветва старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията
Публикувана: 12 Jul 2019 | 21:20

Големите загуби на страната са свързани с приходите от структурни фондове и нискоефективни програми с малка добавена стойност. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.
 

Той посочи, че съществуват спорни проекти по отношение на конкурентоспособност сред които са тези за селските райони.


"Има изключителни критики към начините на използването на директната селскостопанска субсидия. Продължава се концентрацията на директните субсидии в ръцете на малък брой зърнопроизводители”, коментира експертът и съветва радикално да се промени инфраструктурата, възникнала в началото на предприсъединителните фондове.


Според него къщите за гости са само една илюстрация на това как работят структурните фондове.


Безлов посочи, че основна тема в борбата с контрабандата станаха цигарите. "Големите международни цигарени компании правят изследване, в което се опитват да оценяват колко е незаконният пазар на цигари. В момента България е с едни от най-ниските нива на незаконните тютюневи изделия в ЕС. Делът на контрабандата на незаконните цигари в страната за първите три месеца от годината е само 3,8% от общия дял", каза той, но потвърди, че за разликата от тютюневите изделия, където има доказателства за успех с преодоляването на незаконната търговия, при горивата ситуацията е по-сложна.


"Загубите са по-големи. Може би от порядъка 400-800 млн. лева", прогнозира анализаторът. Той е на мнение, че  голяма част от мерките, които трябва да намалят контрабандата, и сега работят, но трябва да има различни механизми за контрол.


Четете още: Здравната каса ще преразгледа откази за лечение на деца в чужбина

 

Коментари ( 0 )