IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
15:22 | 15 юли 2019
Обновен: 15:33 | 16 април 2024

Здравната вноска остава 8%, ще има допълнителна такса при частните фондове

Така ще бъде премахнат понополът на НЗОК, смята Кирил Ананиев

По материала работи: Пламен Янков
Здравната вноска остава 8%, ще има допълнителна такса при частните фондове

Здравните осигуровки да могат да се внасят в частни фондове освен в Здравната каса. Това предвижда новият здравноосигурителен модел, който Кирил Ананиев представи. Според здравния министър така ще се премахне монополът на НЗОК. 
 

"Подобряване на качеството на диагностиката и лечението и ефективността на самото лечение. Даваме право на избор на пациента и на изпълнителите на медицинска помощ. Елиминиране на непрозрачно и нерегламентирано заплащане на медицински услуги и неефективни дейности", посочи здравният министър като очаквания от промените.
 

Здравноосигурителната вноска ще остане 8%, но ще има допълнителна потребителска такса към частните фондове, чиято стойност все още не е известна.
 

Потребителите ще избират къде да внасят своите осигуровки - към частни фондове или НЗОК. Ако осигуреното лице не избере къде да плаща вноските си, служебно ще се прехвърли към НЗОК.
 

Предвидено е и създаване на застрахователен фонд в случай, че частният фалира. 
 

Цените за всяка от дейностите, заложени в основния пакет, ще се определят в договорка между здравноосигурителните фондове и изпълнителите на медицински услуги - болниците и лекарите.
 

За да се утвърди един частен фонд, ще трябва поне 500 хиляди души да изберат да се осигуряват в него. 
 

Предложенията не са крайни и все още предстоят разговори. Още не е ясно кога ще бъдат внесени в парламента. 


Bulgaria ON AIR
 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


Четете още: Ще отпадне ли монополът на Здравната каса?
 

Коментари

Новини Варна