IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
20:47 | 16 юли 2019
Обновен: 13:58 | 17 април 2024

Рискът от разпространение на африканската чума – много висок

Днес са потвърдени още две огнища на заболяването в Русенско

По материала работи: Слав Велев
Рискът от разпространение на африканската чума – много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок. Съществува висок риск от поява на африканска чума във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни. Това сочат данните на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите, във връзка със заболяването Африканска чума по свинете, съобщават от министерството.

 

Препоръките и предложенията на Центъра за оценка на риска са превантивни мерки, във връзка с констатираните нови огнища на африканска чума в България са в синхрон с предписаните в европейското и българско законодателство и мерките, предприемани от БАБХ.

 

От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването и при всички случаи на съмнения за болни или умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно пред официалните ветеринарни власти. Африканската чума е заболяване с потенциал за бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени с него продукти.

 

За повишаване осведомеността на стопаните в засегнатите зони от африканска чума по свинете следва да се повиши разяснителната работа на ветеринарните специалисти по места. Съгласно разписаните мерки в по-горе споменатото законодателство всички свине в 3 километровата зона следва да бъдат убити по хуманен начин с цел предотвратяване разпространението на вируса. Това е т.н. метод "stamping out", т.е. тотално депопулиране.

 

Междувременно от всички свине се вземат проби за вирусологично изследване при 95 на сто разпространение и 10 на сто достоверност и се изпращат в специализираната лаборатория за изследване. Целта на това пробовземане е да се установи действителното разпространение на болестта.

 

Този резултат е от изключителна важност за епизоотологичното проучване и за по-нататъшните мерки за ограничаване на заболяването независимо, че все още животните могат да изглеждат привидно здрави и дори и да не са показали клиника на болестта.

 

По-рано от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ информираха, че днес са потвърдени две огнища на африканска чума при домашните свине за първи път в област Русе.

 

Те са установени в лично стопанство в село Ценово, в което се отглеждат пет нерегистрирани свине, както и в регистрирана фамилна ферма "тип А", в която има общо 19 прасета, в село Пет кладенци, община Бяла.

 

Заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов коментира, че в трикилометровите зони около огнищата домашните прасета ще бъдат умъртвени, ще бъдат предприети действия за обеззаразяване и дезинфекция на местата.

 

Създава се 10-километрова зона за контрол, в която ще бъдат взети кръвни проби от домашните прасета, за да се провери дали има и други заразени животни.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна